BÖLCSŐDEI BESZOKTATÁS

Újra itt van a szeptember és mi is várjuk az új bölcsődéseinket. A legkisebbek közösségbe történő beszoktatása eltér az óvodások beilleszkedésétől. Tudjuk, hogy az első közösség a kisgyermek és a szülő számára is nagy várakozás. Sok kérdés és bizonytalanság van a szülőkben:
Milyen lesz a bölcsőde? Hogyan fogja magát érezni? Megértik-e amit szeretne? Meg tudja-e magát védeni? Sokat lesz majd beteg? Biztosan be tud majd illeszkedni?
A bölcsődébe kerülés azonban fokozatosan történik, ahogy az ismerkedés is. Igyekszünk több olyan alkalmat teremteni ahol az érdeklődőknek lehetőségük van a mindennapjainkba is részt venni. Arra törekszünk, hogy minél alaposabban bemutassuk a bölcsődét a szülők számára. Így már tavasszal várjuk a bölcsőde iránt érdeklődőket a nyitott napokon azért, hogy bepillanthassanak a bölcsődénk életébe, kóstolhassanak a gyermekek étlapjáról.
A bölcsődébe kerülés előtt minden felvett kisgyermeket várunk a bölcsődekóstolóra, ahol, már a saját csoportjában, a saját kisgyermeknevelője várja az első ismerkedésre. A következő találkozás a családlátogatás, amikor a kisgyermek a saját otthonában, jól megszokott környezetében fogadja a kisgyermeknevelőket. Csak ezután kezdődik el a beszoktatás, amelyről már számos információt kapnak a szülők az előzetes találkozásokon.
A folyamatot több tényező segítheti. Az egyik leglényegesebb, ha a szülő biztos abban, hogy jól döntött, elköteleződik az ellátás mellett, ha megbízik a gyermekét ellátó kisgyermeknevelőkben. Ez a gyermek számára is biztonságot ad, hiszen ők nagyon átérzik a szülők ki nem mondott bizonytalanságát is.
Segítheti a folyamatot, ha a gyermek napirendje hasonló a bölcsiéhez, hiszen nem kell átszervezni a napját amikor bekerül. Megkönnyítheti a beszoktatást, ha otthon a korának megfelelő az étkezése, mert a bölcsődéinkben erre nagy hangsúlyt fektetünk így az étkezéseknél is kevesebb újdonsággal találkozik.
Segítheti a kisgyermeket, ha már a bölcsődébe kerülés előtt is módja van gyermektársaságba járni, vagy más, számára ismerős felnőttek is, részt vettek alkalmanként a róla való gondoskodásban.
Semmiképp sem javasolom, hogy a változtatásokra a bölcsődét közvetlenül megelőzően kerüljön sor, hiszen a beszoktatás folyamata – bármilyen sok is a hasonló elem az otthoni és a bölcsődei élet között – jelentős érzelmi megterheléssel jár a kicsi gyermeknek. Számtalan dologhoz kell alkalmazkodnia nagyon sok új, ismeretlen élménnyel kell megismerkedni és feldolgozni.
A kisgyermeknevelők mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkisebb megrázkódtatással járjon ez az időszak, de nem tagható, hogy az ezzel járó negatív reakciókat (pl: sírás, szülőhöz való erőteljes ragaszkodás, visszaesésé a szobatisztaságban, éjszakai felriadás, a gyermek magatartásának megváltozása stb) teljesen kivédeni nem lehet, és természetes is, hogy a gyermek érzékeli a körülötte történő változásokat, és azokra reagál. Ezek a negatív reakciók átmenetiek és folyamatosan csökkennek. Általában két hónap alatt a gyermekek már otthonosan mozognak a bölcsődei életben, jól kiismerik magukat a csoportban, a napirendben, ami számunkra kiszámíthatóságot ad Az itt történő események állandósága révén pedig képes lesz arra, hogy pontosan tudja hogyan telik majd az itt töltött idő és képes teljesen tájékozódni a napjában az eseményeken keresztül.
A bölcsőde, de legfőképp a kisgyermeknevelő célja mindenképp az, hogy minél zökkenő mentesebb legyen a gyermek beilleszkedése, ezért kérjük, várjuk a szülőkkel való együttműködést, hiszen a szülő ismeri a legjobban a gyermekét. A kisgyermeknevelő pedig a szaktudásával képes átsegíteni ezen a folyamaton a gyermeket és a szülőket is.

Hatvan, 2017. szeptember 4.

Farkasné Farkas Aranka
bölcsődevezető